Soğuk sever gezginler için kışlık cruise rotaları

Gemiyle seyahat herkesin harcı değil ancak bir kez kaptırdınız mı kurtulamıyorsunuz. Hele de egzotik ve acayip rota alternatifleri kataloglara eklendikçe, bütçeniz de uygunsa, cazibesi iyice artıyor. Avrupa‘ya yakın coğrafyadaki Türkiye pazarına son yıllarda nefis alternatifler sunulmaya başlandı; bunlar içinde kış aylarında gerçekleştirilen ve özellikle Kuzey Avrupa‘ya odaklanan cruise turları bilhassa ilgi çekiyor. Yer yer vahşi doğaya zaman zaman da masalsı şehir manzaralarına şahit olunan bu cruise rotaları kış aylarında üç coğrafyada yoğunlaşıyor. Görseller ve metinlerin bir kısmı CruisePlanet’a ait.

Kuzey Işıkları’nın büyülü rotası

Gezginler arasında “Kuzey Işıkları” (Aurora Borealis) pek popüler. Yeşil ışıkların kış aylarında görülebilen büyüleyici dansı en yoğun olarak kuzey ülkelerinde, 23 Eylül ile 21 Mart tarihleri arasında izlenebiliyor. Finlandiya, Norveç, İsveç, Kanada, Grönland ve İzlanda rotasında net olarak görülebilen kuzey ışıklarını bir gemi güvertesinden izlemek bambaşka bir deneyim. Dünyaca ünlü keşif gemileriyle kuzey denizlerinde seyrin keyfi de ayrı; uğranan büyüleyici liman kasabaları da cabası. Güverteden açık havada kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz gibi cruise gemilerinin konforunda bir seyir deneyimi de yaşanabilir.

Nehir turlarıyla Avrupa’nın Noel pazarları

Cruise turu demek illa denizde seyir demek değil. Son yıllarda nehir turları da bir hayli popüler hale geldi. Avrupa bu açından aşırı zengin ve bir yandan muhteşem duraklarında unutulmaz keşifler yapabilirken, ertesi gün kocaman bir metropolde modern kentin nimetlerinden yararlanmanız mümkün. Noel zamanında yapılanlar özellikle renkli ve eğlenceli. Ren Nehri’nden Tuna Nehri’ne kadar masalsı bir güzergahta seyrederken Noel pazarlarına da uğruyorsunuz. Örneğin Almanya’da Köln, Düsseldorf, Rüdesheim, Fransa’da Strazburg başta olmak üzere Eguisheim, Kaysersberg ve Riquewihr bölgelerinden geçen nefis rotalar mevcut. Viyana’dan Budapeşte’ye uzanan ve lezzetli tatlarla dolu Tuna turlarını da ekleyelim. Yılbaşı tatiliniz için yeni, renkli ve farklı bir alternatif olabilir.

Ekonomik ve etkileyici Baltıklar

Kuzey Denizi, vahşi doğa görüntüleriyle ne kadar tüyler ürpertici bir coğrafyaysa, Baltık Denizi de o kadar “şehirli” ve “tarihi” deneyimler sunuyor. Orta çağın en iyi konunmuş kentlerini bünyesinde barındıran bölgeyi denizden izlemek benzersiz bir deneyim. Kışın soğuğunu rengarenk kent ve evleriyle ısıtan Baltık başkentleri sizi hayran bırakacaktır. Genel olarak birçok yeri kapsayan Baltık ülkeleri arasında Estonya, Letonya ve Litvanya, Norveç, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Almanya, Polonya ve Rusya gibi ülkelere her yıl dünyanın farklı ülkelerinden birçok cruise yolcusu rağbet ediyor. Türkiye’den de Baltık turlarına ilgi gittikçe artmakta.

Görseller ve kısmi kaynak: CruisePlanet

Merve Turan: