Malumun ilamı olacak ama sinirlerin hızla yıprandığı bir ülkede yaşatılan bizler için atlanmaması gereken bir araştırma söz konusu. New York‘taki Syracuse Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, tatil yapmanın metabolik sendrom bazlı riskleri en az sigarayı bırakmak kadar azalttığını tıbben kanıtladı.
Metabolik sendromla mücadelede beslenme, sigarayı bırakma, spora başlama gibi yaşam tarzı değişiklikleri kadar tatile çıkmanın da etkili olduğu belirlendi. Saygın tıp dergilerinden JAMA’da da yayınlanan araştırma çerçevesinde yaş ortalaması 43 olan çoğu kadın 63 kişi 12 ay boyunca izlendi. Bu kişilerin toplamda 14 gün yıllık ücretli iznini kullanmasıyla, metabolik sendrom riskinin yüzde 47’den yüzde 16’ya düştüğü gözlendi.
Amerika‘da çalışan popülasyonun sadece yüzde 74’ü ücretsiz yıllık iznini hakkıyla kullanabiliyor. Çalışmada, evden çalışanlarda dahi hastalanma sıklığı yüzde 38 iken, iznini evde geçirenlerde riskin yüzde 11’lere düştüğü belirlenmiş. Araştırmayı yorumlayan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hasan Aydın’a göre izin yapmanın, evde bile geçirseniz, aslında metabolik sendrom üzerine çok olumlu etkileri var.
Türkiye’de de yaygın
Hipertansiyon, kolesterol, kilo fazlalığı ve diyabetin bir arada görüldüğü metabolik sendrom ülkemizde oldukça yaygın. Metsend araştırmasına göre toplumun yüzde 36’sı metabolik sendromlu. O kadar ki, çocukluk çağından itibaren görülmeye başlanıyor. Kadınlarda, erkeklerden üç kat daha fazla.
En çok diyabeti tetikleyen bir tablo olan hastalıkta hipertansiyon ve bunu yol açtığı kalp krizleri, çeşitli kalp hastalıkları ve kanser, inme gibi daha ölümcül durumların gelişebildiğini anlatan Aydın, “Metabolik sendromu düzelttiğimiz zaman tüm bu hastalıkların gelişimini toptan engellemiş oluruz. Tüm bu veriler bir araya getirildiğinde görülüyor ki yıllık izne çıkmak, metabolik sendrom üzerinde egzersize başlamak ya da sigarayı bırakmak kadar yararlı” diyor.
Araştırmaya göre tüm bu olumlu etkiler için yılda toplam 14 gün izne çıkmak önemli. Kaç kez tatil yaparsanız etki o kadar artıyor. İzninizin toplam süresini bir kerede kullanmak yerine ara ara ve sık tatil yapmak daha etkili olabliyor. Tatilin hangi mevsimde yapıldığıysa önemi değil.