Aktarmalı ya da transit uçuş, gidilecek destinasyona direkt uçuşla değil iki ya da daha fazla uçuşla gitmeye deniyor. Çoğu gezgin, sadece direkt uçuş olmamasından değil aynı zamanda direkt uçuşlara kıyasla çok daha ucuz olabildiğinden aktarmalı uçuşları tercih edebiliyor. Ancak bu durumda “gülün dikeni” diyebileceğimiz bir durumla karşılaşılabiliyor: Transit vize.

Bugün Frankfurt, Dubai, Londra gibi pek çok şehir, aktarmalar için birer merkez halindeler. Amerika ve Asya kıtalarındaki destinasyonlara aktarmalı uçarken sıkça bu şehirlerde uçak/şirket değişimi yapmak gerekebiliyor. Ve bu ülkeler de transit yolculardan “transit vizesi”ne sahip olmalarını bekleyebiliyor. Transit vize nedir sorusuna kısmen yanıt olabilecek genel bilgileri derledik, aşağıda paylaşıyoruz. Bu bilgilerin bordo renkli yani umuma mahsus pasaportlar için olduğunu belirtelim. Ayrıca transit vize mevzuat ve uygulamaları ülkeler tarafından farklı etkenlere bağlı olarak değiştirilebildiğinden, siz seyahat planı yaparken almanız gereken transit vizelerle ilgili son durumu mutlaka havayolu şirketinizinden veya konsolosluklardan kontrol edin.




Transit vizesi olmazsa ne olur?

Sorunun cevabı basit: T.C. vatandaşlarından vize isteyen her hangi bir ülkeye vizesiz girmeye kalktığınızda ne olursa, transit vizesi olmayana da o olur! Transit vizesi talep eden bir ülkede havalimanına vizesiz girerseniz, gümrük polisi ve gerekli makamlar tarafından ayrı bir odada gözetim altına alınır, cezaya çarptırılır ve ilk anlaşmalı uçakla sınır dışı edilebilirsiniz. Bundan daha da vahimi, bu işlemler pasaportunuza işleneceğinden bundan sonraki vize başvurularında karşınıza çok ciddi bir engel olarak çıkabilecektir. Aslında normalde uluslararası uçuşlarda aktarma yapacağınız ülkede transit vizeye tabi tutuluyorsanız ve transit vizeniz yoksa havayolu personelleri tarafından daha en başta uçuşa alınmazsınız. Ancak bunun garantisi yok ve şirket personeli sizi uyarmakla yükümlü de değil.

Transit vizeyle gezemezsiniz!

Aktarma yapacağınız bazı ülkeler orada kalacağınız süreyi dikkate almadan transit vizesi isterken, bazı ülkeler 12 ya da 24 saate kadar beklemelerde transit vizesi talep etmeyebiliyor. Bu noktada belirtelim ki uçuş aktarması yapılacak bir ülkeye ait transit vize veya sınırlı transit bekleme hakkı, o ülkeye giriş yapıp gezme hakkı vermiyor. Yani transit vizeyle havalimanından dışarıya çıkamaz ve bagajınızı alamazsınız. Transit vize yalnızca havalimanı içerisinde yer alan transit bekleme salonunda uçağınızı bekleme imkânı sunar.




Bagaj aktarımına dikkat

Yukarıdaki durumla bağlantılı olarak, uçuşun ayaklarını gerçekleştiren havayolu şirketleri farklıysa aralarında uçuş birleştirme anlaşması olduğundan, yani ilk noktada check-in yapıp bagajınızı verirken nihai varış noktasına bagajınızın gönderileceğinden emin olun. Aktarma noktasında bagajınızı alıp yola devam edeceğiniz diğer şirketin bankosunda yeniden check-in ve bagaj teslim yapmak zorundaysanız, pasaport kontrolden geçip ülkeye yasal giriş yapmak, dolayısıyla da transit değil normal vize almak zorundasınız.

Transit vize isteyen ülkeler

T.C. vatandaşları için bazı ülkelerde transit vize almak zorunlu iken bazılarındaysa bazı muafiyetler söz konusudur. İspanya, İtalya, Fransa, Hollanda gibi bazı Avrupa ülkeleri, aynı havalimanı içinde pasaport kontrolüne (yani bagaj alım tarafına) geçmeden 12 saate kadar olan aktarmalarda transit vize istemiyor. Çin ve Rusya ise 24 saate kadar olan aktarmalarda transit vize aramıyor. Tabi her iki durumda da nihai varış noktasındaki ülkenin vizesine sahip olup olmadığınız sorulabilir. Nihai ülke vize talep etmiyorsa bu sorun da ortadan kalkıyor. Şimdi “transit” merkezi olarak en çok kullanılan belli başlı ülkelere göz atalım:




Almanya: Schengen vizeniz varsa transit vizesi almanıza gerek yok. Schengen vizeniz veya AB’ye üye veya İsviçre gibi anlaşmalı bir ülkede oturum hakkınız yoksa, mutlaka transit vize almalısınız. Almanya özelinde bolca muafiyet de söz konusu. Örneğin ABD, Kanada veya Japonya’dan geçerli bir vizesi olan kişilerin Almanya transit vize almasına gerek yok. Ayrıca Schengen bölgesinde dahil olmayan AB ülkelerin Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya, Kıbrıs (Rum Kesimi) ve Birleşik Krallık vizesi olan kişilerin de Almanya transit vize alması gerekmiyor. Ancak nihai varış noktası T.C. vatandaşlarından vize istemeyen bir ülkeyse, örneğin Arjantin’e gidiyorsanız ve yukarıdaki muafiyet koşullarından birini karşılamıyorsanız transit vize almanız gerekiyor.

Birleşik Krallık: (Henüz) Avrupa Birliği ülkesi olsa da Schengen anlaşmasına dahil değil ve kendi vize rejimini uyguluyor. Dolayısıyla Birleşik Krallık aktarmalı uçuşlarınızda mutlaka transit vize almalısınız. Schengen vizesine sahip olmanız da bir muafiyet sağlamıyor. Ancak Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda veya A.B.D.‘ye seyahat ediyorsanız ve bu ülkelerin vizesine sahipseniz, aktarmanın aynı gün içinde olması şartıyla, transit vizeden muaf olabilirsiniz. Ayrıca bu dört ülkeyle beraber her hangi bir AB üyesi ülkede oturum izniniz varsa da Birleşik Krallık vizesi almanıza gerek yok.




İsviçre: Schengen vizeniz varsa transit vize almanıza gerek yok. AB üyesi olmasa da 2008 yılından beri Schengen ülkesi olan İsviçre, Schengen vizesi haricinde geçerli İngiltere, Kanada ve Amerika vizesi olanlardan da transit vize talep etmiyor.

Kanada: Kanada aktarmalı uçuşlar için Kanada transit vizesi almanız gerekiyor ve Türkiye vatandaşları için neredeyse hiç bir muafiyet de bulunmuyor. Ucuz bilet ararken Skyscanner veya Momondo‘da Air Canada’nın pek hesaplı Kuzey veya Güney Amerika biletlerini görünce hemen sevinmeyin yani. Üstelik Kanada konsolosluklarının transit vize başvurularının büyük oranda reddettiği de söyleniyor.




ABD: C-1 denilen transit vizenin alınması şart. Aktarmayla gideceğiniz nihai ülkenin vizesine sahip olup olmamamanız önemli değil. Özetle durum Kanada’nınkinden pek farklı sayılmaz ama en azından kabul oranı daha yüksek.

Çekya: Prag son zamanlarda aktarma noktası olarak popüler olmaya başladı. Ülke Schengen’e dahil olduğundan bu vizeye sahipseniz transit vizesi almanıza gerek yok. Schengen vizeniz bulunmuyorsa Çek Cumhuriyeti transit vizesi alınması gerekiyor.

Dubai, Doha: Asya ülkelerine uçuşlarda en çok tercih edilen iki merkez Dubai (BAE) ve Doha (Katar). 24 saatten kısa süren aktarmalarda, havalimanındaki uluslararası bölgeden ülkeye giriş yapılmadığı sürece, transit vizesine gerek olmuyor. Tabi bunun için nihai varış noktasına ait biletinizini göstermeniz gerekiyor.

Tekrar edelim, yukarıdaki bilgiler bugün itibarıyla geçerli transit vizesi rejimlerine aittir ve devletlerce her an değiştirilebilir. Seyahat planı yapmadan aktarma ve varış noktanız özeline mutlaka kontrollerinizi yapmanızı öneririz. Ayrıca bu bilgilere ek yapmak veya yanlış olduğunu düşündükleriniz düzeltmek isterseniz yorumlar bölümünü kullanabilirsiniz.

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz