Turizm ve uçak yolculuğuna güven dip yaptı

Covid-19 (koronavirüs) salgınından en fazla etkilenen sektörlerin başındaki gelen turizm endüstrisine duyulan güven 2020 yaz sonu itibarıyla yüzde 15 daha azaldı. Ankete yanıt veren her beş kişiden üçü turistik seyahatlere çıkmak için kendisini hazır hissetmiyor. Seyahat etme cesaretini gösterenleri en çok kaygılandıran konuların başındaysa uçakta beklerken ve uçarken geçirilen zaman!

KPMG‘nin Covid-19 nedeniyle tüketicilerin seyahat ve turizm tercihlerinin nasıl değiştiğini analiz eden Tüketici ve Yeni Gerçeklik Araştırması, tüketicin turizm sektörüne bakışının olumsuz olduğunu ortaya koydu. 12 ülkede 70 bin kişiyle yapılan araştırmadan çıkan sonuçlara göre dünyada turizm sektörüne duyulan güven dipte. Tüketiciler turizme dönmeye hazır değil.

Araştırmadan çıkan bazı başlıklar şöyle:

Kanada, ABD, Brezilya, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere, Çin, Hong Kong, Japonya ve Avustralya’da 70 binden fazla katılımcıyla yapılan ankete göre turizm sektörüne dönmeye en hazır hisseden üç ülke yüzde 54 ile Brezilya, yüzde 53 ile İtalya, yüzde 51 ile Fransa. Turizmi hayatlarından neredeyse çıkaran ülkeler ise Çin ve Japonya.

Tüketiciler yurt dışı seyahatler konusunda kararsız. Katılımcıların üçte biri Covid-19’un hayatlarına etkisinin bir yıldan fazla süreceğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 63’ü Covid-19 öncesi tatillerini planlayıp rezervasyonları yaptırdıklarını söyledi. Rezervasyonların yüzde 40’ını yurt dışı yüzde 31’ini ise yurt içi tatiller oluşturuyordu. Katılımcıların yüzde 82’si bu tatilleri iptal etti ya da ileri bir tarihe erteledi.

Evde ve akrabada tatil tercih ediliyor

Artık staycations diye adlandırılan yerel tatiller tercih ediliyor. Gerekli güvenlik ve hijyen kuralları sağlanırsa tüketiciler yurt içi seyahatleri sürdürmeye eğilimli. Tüketicilerin yüzde 22’si Covid-19 vaka durumunu dikkate alarak yurt içi tatile çıkabileceğini söylüyor. Bu trend, güven sağlayan işletmelerle yurt içi turizmi hareketlendirebilir.

Katılımcılar araç kiralama ve trenle yolculuğu tercih ediyor. Uçakla seyahat hala soru işaretleri taşıyor. Katılımcıların yüzde 23’ü uçak yolculuğunu güvenli bulmadığını belirtiyor.

Uçak seyahatinde tüketicileri en çok endişelendiren ilk üç konu; uçakta geçirilen süre (yüzde 52), güvenlik (yüzde 37), uçağın kalkışını bekleme (yüzde 32).
Tüketicilerin yüzde 55’i uçak yolculuklarında kapasitenin sınırlandırılmasını bekliyor. Yüzde 49’u ise havaalanlarında sosyal mesafe kurallarının uygulanmasını istiyor. KPMG Türkiye Turizm Sektör Lideri Uluç Özcan’a göre Türkiye’de de turizm pandemiden en çok etkilenen sektörler arasında üst sıralarda. 2020 Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı, 2019’un aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 74 daha az. TÜİK’in verilerine göre, Covid-19’un etkilerinin en yoğun hissedildiği ikinci çeyrekte, yerli turist sayısında ve yurtiçi seyahat harcamalarında yıllık bazda yüzde 70’e yakın bir azalma söz konusu.

Gezzio: