Türkiye en güçlü pasaportlar listesinde 11 sıra geriledi!

Mali danışmanlık şirketi Arton Capital‘ın vizesiz seyahat edilebilen ülkeler ve insani gelişmişlik düzeyi temel alınarak hazırladığı en güçlü pasaportlar listesinde, Türkiye küresel sıralamada 12, bireysel sıralamada ise 24 sıra geriye düştü.

Ülke sınırına vize almadan gidilebilen ülke sayısı dikkate alınarak yapılan dünyanın en güçlü pasaportları listesine geçtiğimiz yıl sayfalarımızda yer vermiştik. 2015’te Türkiye pasaportu 70’ten fazla ülkeye sadece pasaportla giriş, 30’dan fazla ülkede de kapıda vize kolaylığı sağlıyordu. Sırlamanın 2015 versiyonunda küresel sıralamada 29’uncu, bireysel sıralamada ise 62’inci sırada yer alan TC pasaportu listenin 2016 versiyonunda güç kaybetti. Türkiye pasaportu 2016’da bireyselde 69, küreselde ise 34’üncü sırada yer aldı. Bu duruma karşı Türkiye turistlere vizesiz seyahat hakkı veren ülkeler listesinde ön sıralarda. 166 ülkeden vize istemeyen Türkiye, en çok vizesiz seyahat hakkı veren ülkeler listesinde 19’uncu sırada yer alıyor.

Listenin galipleri de değişti

Geçtiğimiz yılın en güçlü pasaportları İngiltere ve ABD’ye aitti bu yıl ise hem bireysel hem küresel sıralamada araştırma dahilindeki 199 ülkeden 158’ine vizesiz seyahat hakkı tanıyan Almanya ve İsveç pasaportları ilk sırada. Finlandiya, Fransa, İsviçre, İspanya ve İngiltere pasaportları ise ilk 10’daki yerini korumaya devam ediyor.

Dünyada en az seyahat hakkına sahip pasaportlarsa 27 ülkeyle Pakistan ve 24 ülkeyle Afganistan’a ait. Irak, Somali, Suriye, Sudan, Etiyopya ve Güney Sudan da listenin sonundaki diğer ülkeler.

Gezzio: