Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) nisan ayında aldığı kararı kamuoyuyla paylaştı. Türkiye’nin 10 doğa ve kültür varlığı daha UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘ne eklendi.

Bodrum Kalesi
Bodrum Kalesi, www.bodrum-museum.com

Evrensel kültürel ve doğal değerlerin dünyaya tanıtılması ve korunmaları için uluslararası kaynaklardan da yararlanılarak gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılmasını amaçlayan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde toplam 59 varlığı (2 karma, 1 doğal ve 56 kültürel) bulunan Türkiye bu sayıya 10 yeni alan daha ekleyerek dünyada geçici listede en fazla doğal ve kültürel mirası olan ülke oldu.

sultan-ii-bayezid-kulliyesi

Listeye yeni eklenen alanlar

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Sultan II. Bayezid Külliyesi (Edirne), Bodrum Kalesi (Muğla), Sivrihisar Ulu Cami (Eskişehir), Hacı Bayram Cami ve çevresindeki tarihi alanlar (Ankara), Nuruosmaniye Külliyesi (İstanbul), Malabadi Köprüsü (Diyarbakır), Van Kalesi (Van), Kibyra Antik Kenti (Burdur), Yivli Minare (Antalya), Kızılırmak Deltası kuş cenneti (Samsun) kayıt edildi.

Sivrihisar Ulu Cami, http://sivrihisar.web.tr/sivrihisar-ulucami.html
Sivrihisar Ulu Cami, http://sivrihisar.web.tr/sivrihisar-ulucami.html

Bir kültürel veya doğal varlığın UNESCO Dünya Mirası olarak tescil edilebilmesi için önce geçici listeye alınması gerekiyor. UNESCO Dünya Miras Merkezi’nce yayınlanan bu listede yer alan varlıklara ilişkin hazırlanan adaylık dosyaları Dünya Miras Komitesi’ne sunuluyor. Geçici Listeler hazırlanırken varlıkların Dünya Miras Komitesi’nce belirlenen kriterleri karşılama durumları ile mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikleri de dikkate alınıyor.

(ana fotoğraf: Malabadi Köprüsü, diyarbakirkulturturizm.org)

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz