Ürkünç olduğu kadar da güzel 12 terk edilmiş mekan

Bir felaketin ardından boşaltılmış ya da sahipleri kepenkleri indirdikten sonra yıkılmaya terk edilmiş yerler… Hepsi ayrı bir hikayeye sahip, ziyaretçisini melankoliye sürükleyen 60 terk edilmiş mekan “Abandoned Places: 60 stories of places where time stopped” (Terk edilmiş mekanlar: Zamanın durduğu yerlerden 60 hikaye) adlı kitapta toplandı. Kitapta yer alan en göz alıcı 7 mekanı Mashable seçti:

IM Enerji Santrali, Charleroi, Belçika

1921’de inşa edilen elektrik santrali bir amanlar Belçika‘daki en büyük kömür santraliymiş. Fotoğrafta görülen dev soğutma kulesi yoğun günlerinde dakikada 1 milyon 800 bin litre suyu soğutabiliyormuş. Bugün ürkünç ama güzel manzaralar sunan terk edilmiş bir bina kendisi.

Giersdorf Kilisesi, Polonya

İkinci Dünya Savaşı sırasında bombalanmasına rağmen hayatta ancak 1940’tan beri kullanılamaz durumda.

Houtouwan, Şengşan Adası, Çin

Şanghay‘ın yaklaşık 100 km güneyindeki bu eski balıkçı kasabası 1990’lardan beri terkedilmiş durumda. Ancak boşalan evler zaman içinde hızla sarmaşık ve diğer bitkilerle sarıldığından bugün gezmesi ve izlemesi güzel bir manzara ortaya çıkmış.

Kolmanskop, Namibya

Namibya çölündeki bu hayalet kasabaya 1950’lerden beri elinde fotoğraf makinesiyle gelen birkaç turist dışında kimse uğramadı. Kasabadaki elmas madeni kuruyunca tamamen kuma terk edildi.

Maunsell Deniz Kaleleri, Birleşik Krallık

İkinci Dünya Savaşı yıllarında İngiltere‘yi olası bir Nazi işgalinden korunmak amacıyla Kent şehri açıklarında mimar Guy Maunsell’e inşa ettirilen Maunsell Kaleleri, bir süre emlakçılar aracılığıyla otel işletmecilerine pazarlanmaya çalışılsa da bugün hala ıssız ve terk edilmiş durumda.

North Brother Adası, ABD

New York‘ta 1880’lerden 1960’lara kadar tıbbi tesislere ve karantinadaki hastalara ev sahipliği yapan ada 1963’te kaderine terk edildi. Şimdi kuşların egemenliğinde.

Buzluca Anıtı, Bulgaristan

1891’de Dimitar Blagoev’in gizlice sosyalist hareketi başlattığı Buzluca dağlık bölgesinde daha sonra Bulgaristan Komünist Partisi tarafından inşa edilen bu anıtsal kongre merkezi, 1981’de kullanıma açılmıştı. Rejimini yıkılmasından bu yana terkedilmiş ve yağmalanmış durumda.

Tianducheng, Çin

Çin‘in Hangzhou kentinde kurulan bu Paris çakması site 2007’de bitirildi ancak toplam 10 bin kişinin yaşaması planlanan yapay kente ilgi sönük oldu. Bugün çoğunluğu görevli ve inşaat firmasının çalışanı 700 kişi yaşıyor, arada düğün fotoğrafları için de çiftler uğruyor.

Eastern State Hapishanesi, ABD

1829’da Pensilvanya’da inşa edilen 450 kişilik yapı döneminin en büyük sosyal tesisiydi. ABD gezisindeki Charles Dickens’ı bile şaşırtan hapishane 1971’de kapatıldı. İçinde ölen mahkumlardan dolayı lanetli olduğuna inanılıyor.

Pripyat Lunaparkı, Ukrayna

Çernobil felaketinin yaşandığı 1986’dan itibaren bu alana yüzlerce yıl kimse ne yaşamaya ne de eğlenmeye gelemeyecek.

Beelitz Sanatoryumu, Almanya

Berlin yakınlarındaki sanatoryumda çürümekte olan birkaç yatak ve ameliyat lambası dışında 20 yıldır hayat yok.

Six Flags Tema Parkı, ABD

Katrina kasırgasıyla yerle bir olan park 2005’ten beri kapalı. Sahipliği 2010’da New Orleans şehrine devredildi ve o zamandan bu yana Jurassic World ve Dawn of the Planet of the Apes gibi birçok büyük bütçeli filmde kullanıldı.

Görseller: WikimediaCommons, Flickr, Pexels

Gezzio: