Bulunduğunuz yerden daldığınızda dünyanın öbür tarafında nereden çıkarsınız?

Yeni bir terim ve kavram değil elbette “antipod“. Bilmeyenler için, yeryüzündeki bir noktanın kürenin tam aksi tarafında denk geldiği noktaya “antipod” deniyor. Başka deyişle, bulunduğunuz bir noktadan dünyanın merkezine doğru kazmaya başlayıp devam ettiğinizde kürenin diğer tarafında çıkacağınız yer.

Avrupa kıtasının hatta neredeyse tamamının antipodu Pasifik Okyanusu‘nun güney bölgelerine denk geliyor. O yüzden de kuzey yarı küredeki bir sohbette bazı kişi veya gruplar için “antipodlar” lakabı kullanılıyorsa bilin ki Avustralya ya da Yeni Zelandalılardan bahsediliyordur. Bu arada Türkiye’de bir noktanın antipodu da Yeni Zelanda‘nın bir hayli doğusunda, okyanus üzerinde bir yerlerde.

Bu kısa bilgiden sonra “antipod bulucu” olarak da nitelendirebileceğimiz Antipode Maps‘i ilginize ve keyfinize sunuyoruz. Haritalarda gezinmeyi, ufak coğrafya oyunları oynamayı seven gezgin ruhlulardan biriyseniz ara ara takılmak hoşunuza gidecek. Aşağıdaki görsele tıklayarak gideceğiniz sayfada iki harita var; soldaki haritaya kaynak lokasyonu girdiğinizde sağdaki haritada onun antipodunu göreceksiniz.

Antipodes Map için görsele tıklayın.
Yiğit Kenan Pak: