Zamana meydan okuyan 10 görkemli saat kulesi

İnsanoğlu zamanı ölçmeye 6 bin yıl önce Mısır medeniyeti sayesinde başladı, güneşin yokluğunda da saate ihtiyaç olunca kum ve su saati icat edildi. 13’üncü yüzyılda henüz evlerde ve ceplerde saat olmadığı için saat kulesi yapılıyordu.

Günümüzde zamanı söylemesinden çok birer şehir simgesi haline dönüşen saat kulelerinin Türkiye dışındaki en güzel 10 örneğini farklı kaynaklardan derledik. Yabancı kaynakların hazırladığı pek çok listede İzmir Saat Kulesi’ne de sıkça rastlandığını ekleyelim.

Prag Astronomik Saat Kulesi, Çek Cumhuriyeti

Saatçi Mikuláš of Kadaň ve Charles University profesörlerinden Jan Sindel’in birlikte tasarladığı 59 metrelik kule 1410’da hizmete girdi.

San Francisco Feribot Binası Saat Kulesi, ABD

Mimar A. Page Brown’un tasarladığı 75 metrelik kule içinde bulunduğu çarşının da sembolü.

Montreal Old Port Saat Kulesi, Kanada

İnşası 1922’de biten kulenin en büyük özelliği Mayıs ve Eylül ayları arasında eteklerinde yer alan plaj.

Zytglogge Kulesi, Bern, İsviçre

Tarihi 600 yıla dayanan, 1527’de yeniden yapılan kule saatin yanında günleri, ayları, burçları ve ayın fazlarını da gösteriyor.

Spasskaya Kulesi, Moskova, Rusya

Pietro Antonio Solari’nin 71 metre yüksekliğindeki tasarımını benzerlerinden ayıran saatin özelliği her 15 dakikada bir çaldığı melodi.

Münih Glockenspiel, Almanya

Georg Hauberriesser’ın 85 metrelik tasarımı, Mart ve Ekim ayları arasında 11:00, 12:00 ve 17:00’de başlayan 12 dakikalık müzikli gösterileriyle ünlü.

Sultan Abdul Samad Binası Saat Kulesi, Kuala Lumpur, Malezya

Mağribi ve İngiliz mimarisinin sentezi olan 118 yıllık kulenin en dikkat çekici yanı altın rengi kubbesi.

Osaka Tren Garı Su Saati, Osaka, Japonya

2011’den beri kullanılan bu su saati aslında kule tanımına girmiyor ancak dünyanın en ilginç saatlerinden biri olduğunu aşağıdaki YouTube videosunu izleyip teyit edebilirsiniz.

Chiang Rai Saat Kulesi, Tayland

Listenin en yeni ikinci saati 2008 yapımı. Kule her akşam 19:00, 20:00 ve 21:00’de gerçekleşen ışık gösterileriyle ünlü.

Big Ben, Londra, İngiltere

Latince “Tanrı Kraliçe I. Victoria’yı korusun” yazısının yer aldığı 96 metrelik kulenin en büyük ayırt edici özelliği 4 yüzünde yer alan saatler.

Görseller: WikimediaCommons

Yiğit Kenan Pak: