AB ülke değil kişi bazlı seyahat izni sistemine geçecek

Avrupa Birliği (AB) üye ülkelere girişte yolcuların ülkelerine göre değil kişisel Covid-19 aşı ve sertifika durumuna bakılacağı yeni bir seyahat izni sistemine geçmeye hazırlanıyor. AB Komisyonu tarafından sunulan öneriye göre ülkelerin Covid-19 vakaları da dikkate alınacak ancak öncelikle kişilerin kişisel aşı sertifikaları belirleyici olacak.

AB üyesi 27 ülkenin ilgili bakanlarının üzerinde anlaştığı teklif hakkında açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, kararın yürürlüğe girmesiyle Covid-19 aşısı olan ve bunu ispat eden bir aşı pasaportu taşıyan yolcuların AB ülkelerine daha kolay seyahat edebileceğini söyledi.

Sefcovic, ülke ya da bölgelerden ziyade kişilerin durumunu temel alan seyahat izni yaklaşımını benimsemek istemelerini “Sağlık sistemimizin ağır şekilde etkilenmemesi için aşılamaya teşvik ederek salgını atlatmak istiyoruz” ifadeleriyle gerekçelendirdi.

Cumhuriyet’in aktardığı öneriye göre Covid-19 aşılarını olmuş bir kişi için 9 ay, PCR testi yaptıranlar için 3 gün ve kendi test yapanlar için de 1 gün geçerliliği olacak pasaportlarla AB ülkelerine giriş yapılabilecek.

Öte yandan yeni hazırlanan sistem tüm ülkelere serbestlik getirmeyecek. Çok yüksek Covid-19 vakalarının görüldüğü ülkelere veya ülkelerden seyahat edilmemesi için kısıtlama ve karantina kuralları uygulanmaya devam edecek.

Noyan Ayan: