Avrupa Birliği, Türkiye’nin Covid-19 aşı sertifikasını tanıdı

Avrupa Birliği‘nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya devlet organlarınca üretilen Covid-19 aşı sertifikalarını tanıma kararı aldı. Covid-19 aşı sertifikasına (ve elbette Schengen vizesine veya gideceği Schengen dışı ülkenin geçerli vizesine) sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 20 Ağustos Cuma gününden itibaren 27 Avrupa Birliği ülkesine sorunsuz şekilde seyahat edebilecek.

Geçerli sertifika (AB aşı pasaportu) sahibi AB vatandaşları da aynı şekilde Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya’ya gidebilecekler. Türkiye’de iki doz aşı olanlar Covid-19 Aşı Kartını e-Nabız veya Hayat Eve Sığar (HES) uygulamalarında üretip indirebiliyor. Bu dijital kartlarda ad, soyad, TC kimlik numarası, doğum tarihi, uygulanan aşı türleri, üreticileri ve aşılanma tarihleri gibi bilgiler bulunuyor.

Öte yandan Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında hayata geçirilen HES uygulamasına da yeni bir güncellemeyle AB Uyumlu Sağlık Pasaportu Butonu eklendi. Uygulama yurt içi ve dışı seyahatlerde aşı, bağışıklık ve diğer sağlık bilgilerinin ülke otoriteleri ve hava yolları firmalarıyla paylaşılmasını kolaylaştırıyor. Kullanıcı ana ekranda yer alan AB Uyumlu Sağlık Pasaportu butonuna tıklandığında Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen HealthPass uygulamasına yönlendiriliyor. HealthPass telefona yüklendikten sonra ilgili talimatlar uygulanarak Dijital Sağlık Sertifikası oluşturulabiliyor.

BBC’nin aktardığına göre Avrupa Komisyonu 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren dijital Covid sertifikasının AB üyesi olmayan başka ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi kararlaştırdı. Aşı sertifikası halen tüm AB ülkeleriyle birlikte İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’de de geçerli.

Dijital Covid sertifikası, her iki doz koronavirüs aşısını yaptıranlara, seyahatten 48 saat önce alınmış negatif test sonucuna sahip olanlara veya son 6 ayda Covid geçirdiği için kanında antikor gelişen kişilere veriliyor. Sertifikayla Avrupa Birliği‘nde onaylı Covid-19 aşılardan BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson olmuş; son dozun üzerinden 2 hafta geçmiş kişilere seyahatlerde ek test veya ilave kısıtlamalar uygulanmıyor.

Merve Turan: