İngiltere Türkiye’yi kırmızı listeden çıkardı

İngiltere, Türkiye’yi kırmızı listesinden çıkararak “seyahat edilebilir ülkeler” arasına aldı. Böylece iki yönde de seyahat edenlere uygulanan ağır yasaklar ve karantina şartları hafifletilmiş oldu. İngiltere’ye gidenler için uygulanan kırmızı, sarı ve yeşil renkli Covid-19 salgın risk kategorileri içinde 17 Mayıs’tan bu yana kırmızı listede yer alan Türkiye artık yeşil listede değerlendirilecek.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps’ın açıkladığı uluslararası seyahat kurallarının gevşetilmesi ve seyahat listesinin basitleştirilmesi kararları uyarınca İngiltere artık ülkeleri yalnızca yeşil ve kırmızı kategorilere ayıracak.

Türkiye gibi kırmızı listede bulunan bir ülkeden gelen (ya da dönen) bir kişinin İngiltere‘ye girmeden önce sarı ya da yeşil listedeki bir ülkede 11 gün geçirmek zorunluluğu böylece ortadan kalktı. Bu kişiler üçüncü bir ülkeye gitmek istemezse İngiltere’de 2250 sterlin ödeyerek bu süre zarfında zorunlu otel karantinasına girmek durumundaydı.

BBC’nin aktardığına göre çift aşılı kişilerden İngiltere‘ye dönüşte PCR testi istenmesi zorunluğu da kaldırıldı. Bunun yerini, hızlı testlerin alması öngörülüyor. Karar öncesinde İngiltere vatandaşlığı ya da oturma izni olmayanların Türkiye’den İngiltere’ye giriş yasağı da yeni kararlarla iptal edildi.

Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği, Türkiye’nin kırmızı listeden yeşil listeye alınmasıyla değişecek seyahat şartlarına ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklama şöyle:

İngiltere’nin uluslararası seyahatlere ilişkin trafik ışıkları sisteminde 17 Eylül günü yapılan gözden geçirmeyle Türkiye 22 Eylül 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kırmızı listeden çıkarılmıştır. Buna göre,

  • Ülkemizden İngiltere’ye seyahat, Birleşik Krallık (BK) vatandaşı olmayanlar ve BK’da oturum izni olmayanlar için de mümkün hale gelecektir.
  • Ülkemizden gelen yolcular için zorunlu otel karantinası uygulaması kaldırılacaktır.
  • Ülkemizden İngiltere’ye seyahatlerde, seyahatten önceki son 72 saat içinde yaptırılmış, negatif PCR testi sonucu ibraz etmek gerekecektir.
  • Her iki doz aşısını BK, ABD, AB ve EFTA üyesi ülkelerde yaptıran ve bunu belgeleyen yolcuların varışlarını takip eden iki gün içerisinde test yaptırmaları yeterli olacaktır.
  • Her iki doz aşısını bu ülkeler haricinde yaptıranlar (ülkemizde yapılan aşılar da halen bu kategoridedir) ile henüz aşılarının her iki dozunu da yaptırmamış olanların ise kalacakları adreste 10 gün süreyle karantinaya girmeleri ve ülkeye girişlerini takip eden 48 saat içerisinde bir PCR testi ve karantinanın 8. gününden itibaren ikinci bir PCR testi sonucu ibraz etmeleri gerekecektir.

Gezzio: