Avrupa Birliği’nin ‘aşı sertifikası’ 1 Temmuz’da yürürlüğe giriyor

Avrupa Birliği (AB), üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP), AB vatandaşlarının birlik içinde serbestçe seyahat etmesine imkan verecek Covid seyahat sertifikası konusunda anlaşmaya vardı. AP tarafından yapılan yazılı açıklamada, “… salgın sırasında seyahati daha kolay ve daha güvenli hale getirecek olan AB Kovid-19 Seyahat Sertifikası teklifi üzerinde gayri resmi bir anlaşmaya varıldı” ifadelerine yer verildi. Aşı Sertifikası uygulaması 1 Temmuz‘da yürürlüğe girecek.

Kağıt bir belge veya akıllı telefonlardaki QR kodu şeklinde ücretsiz olarak verilecek aşı sertifikası sayesinde AB tarafından onaylı Kovid-19 aşıları olmuş kişiler, kısıtlamasız seyahat edebilecek. Avrupa Birliği organları arasındaki uzlaşmaya göre aşı sertifikasında kişilerin Kovid-19 aşısı olup olmadığını, olduysa hangi aşıyı olduğunu, son 6 ayda hastalığı geçirenlerin ise antikor seviyesini ve son 72 saatte yapılan Kovid-19 testinin negatif sonuçlarını içeren bilgiler yer alacak. Sertifika 12 ay geçerli olacak.

Aşı tercihleri ülke yönetimlerine bırakıldı

AB üyesi ülkeler Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşılarını kabul edecekler. Bunun dışındaki aşılarda ise inisiyatif üye devletlere bırakıldı. Dolayısıyla örneğin Rus Sputnik V aşısı olan Macaristan vatandaşlarının Hollanda tarafından kabul edilip edilmeyeceğine Lahey yönetimi karar verecek. Belçika, Rus aşısı yaptıranlara kapıları açacağını daha önce açıklamıştı.

Üye devletler, isterlerse tek doz aşı yaptırmış, ikinci dozu bekleyen kişilere de seyahat hakkı verebilecek. AB üyesi ülkeler virüsün yayılmasını önlemek için enfeksiyonların yükseldiği üye devletlerden gelen kişilere yönelik 5 günlük zorunlu karantina da uygulayabilecek.

Öte yandan “eşitsizliği önlemek adına” seyahat öncesinde testlerin ücretsiz olmasını isteyen AP’nin önerisi Hollanda ve İspanya‘nın itirazları üzerine kabul edilmedi. Ancak BBC’nin aktardığına göre Avrupa Komisyonu düşük gelirli, iş veya eğitim için düzenli sınır geçmek zorunda kalanlar için PCR testlerini daha ekonomik hale getirmek amacıyla 100 milyon euroluk bir bütçe ayıracak.

Yiğit Kenan Pak: