Türkiye’nin aşı anlaşması yaptığı ülke sayısı 5’e yükseldi

Türkiye’nin Covid-19 aşılarını karşılıklı olarak tanınmak için aşı anlaşması yaptığı ülke sayısı İspanya ile birlikte toplam beş oldu. Böylece Türkiye’de Covid-19 aşısı olan ve belgesini İngilizce ibraz edebilen yolcular bu beş ülkeye girerken karantina ve giriş yasağı gibi koronavirüs önlemlerinden muaf olacaklar.

Söz konusu beş ülke elbette turizmi pandemiden büyük zarar gören ülkeler. İlk anlaşma yapılan ülke olan Sırbistan vatandaşları koronavirüs aşı sertifikası ile Türkiye’ye seyahat edebilecek. Salgın tedbirleri içerisinde ülkelere giriş için zorunlu olan PCR testi, Türkiye ile Sırbistan vatandaşları için kaldırıldı.

Türkiye ve Macaristan‘ın karşılıklı olarak birbirlerinin koronavirüs aşı sertifikasını tanıma kararı aldığı geçen hafta açıklandı. Macaristan’ın Türkiye Büyükelçisi Viktor Maris, anlaşmanın sadece iki ülke arasında geçerli olacağını vurguladı.

Akdeniz’de turizm dayanışması

Türkiye ve Bulgaristan arasındaki anlaşmaya göre de aşı sertifikası şartlarını yerine getirenler ülkeye girişlerde koronavirüs testi ve karantina uygulamasından muaf olacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan‘ın başkenti Atina’daki görüşmeleri ertesinde yaptığı açıklamada, iki ülkenin turizmde iş birliği için aşı sertifikalarının tanınması konusunda anlaştığını duyurdu.

Bu ülkelere son olarak İspanya eklendi. Türkiye’den İspanya’ya girişlerde, son uygulanan aşı dozundan 14 gün sonra düzenlenmiş bir aşı belgesi ile izin verilecek. Kabul edilen aşılar ise, Pfizer-Biontech, Moderna, Astra-Zeneca, Johnson and Johnson, Sinovac ve Sinopharm olarak açıklandı.

Aşı belgesinin İspanyolca, İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinde düzenlenmesi gerektiği veya resmi bir kurum tarafından yapılmış İspanyolca çevirisiyle sunulması gerektiği ifade ediliyor. Aşı belgesi hamilinin adı ve soyadı, aşı tarihi, alınan son doz tarihi, uygulanan aşı türü, uygulanan doz sayısı/gerekli tüm dozlar, belgeyi düzenleyen ülke ve aşı belgesini düzenleyen kurum bilgileri de belgede yer almak zorunda.

Son olarak ekleyelim, aşı anlaşması duyuruları genellikle Türk hükümetinin yetkililerince yapıldı, yani biz onların yalancısıyız. Bu ülkelere seyahat etmeden elbette güncel şartları mutlaka teyit etmenizi öneririz.

Merve Turan: