Kanada’da keyif amaçlı esrar kullanımı ve satışı artık serbest

Kanada‘da keyif amaçlı esrar içmek ve satmak serbest bırakıldı. Dünyanın refah ve demokrasi açısından en ileri ülkelerinden olan Kanada, böylece 2013’te keyif amaçlı esrar kullanımı ve satışını yasallaştıran Uruguay’ın ardından ikinci oldu.

Kanada, esrarın tıbbi amaçlı kullanımını 2001’de serbest bırakmıştı. Geçen Haziran ayında da senato, keyif amaçlı kullanım ve satışı yasallaştırdı. BBC Türkçe’nin haberine göre yasa dün uygulanmaya başladı ve keyif amaçlı esrar satışı ülkede başladı. Yüzlerce kişi Newfoundland Adası’nda gece yarısı kuyruğa girdi.

Ruhsatsız satış noktalarına tolerans

Yasallaşmanın ardından, bir yıl boyunca talebin karşılanmasında sorun çıkabileceği söyleniyor. Kanada’nın en kalabalık bölgesi Ontario’da perakende esrar satışı bahar aylarında başlayacak, ancak internet üzerinden sipariş verilebilecek.

Esrar kullanım oranının en yüksek olduğu British Columbia eyaletindeyse sadece bir dükkandan satış yapılacak. Yasal perakende satış dükkanları yaygınlaşana dek, yasallaştırma çalışmalarının duyulmasıyla birlikte açılan bazı ruhsatsız satış noktalarının açık kalabileceği belirtiliyor.

400 milyon dolar vergi geliri yaratılacak

Esrarın yasallaşması, iktidardaki Liberal Parti’nin lideri Başbakan Justin Trudeau’nun 2015’teki seçim vaadini yerine getirmesi anlamına geliyor. Trudeau, ülkede esrar kullanımını suç gören neredeyse yüz yıllık yasanın etkisiz kaldığını ve Kanada’nın dünyada en çok esrar kullanılan yerlerden biri haline geldiğini söylüyor. Başbakan yeni yasayla küçüklerin esrar kullanımının önleneceğini ve suç örgütlerinin ranttan mahrum kalacağını savunuyor.

Federal hükümet yasallaşmayla birlikte vergi gelirlerinde 400 milyon dolar artış olacağını tahmin ediyor. Kanada İstatistik Kurumu (StatsCan), geçen yıl ülke genelindeki 5,7 milyar Kanada doları tutarındaki kenevir satışının yüzde 90’ının yasadışı olduğunu açıklamıştı. Esrar satış ve kullanımının serbest bırakılmasından sonra yasadışı ticaretin yok olma noktasına geleceği ve orada yaratılan gelirin devlet bütçesine kayacağı belirtiliyor.

Gezzio: