İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te karartma başladı!

İzlanda’nın başkenti Reykjavik 1 saatliğine karanlığa büründü. Amaç Kuzey Işıkları denen muhteşem doğa olayınının daha iyi izlenmesiydi.

Kutup Işıkları ya da Aurora Borealis adlarıyla da bilinen Kuzey Işıkları, kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalar. Nadir görülen bu doğa olayının zaman döngüsü hâlâ tam olarak açıklanamıyor ancak ekinoks dönemlerinde daha yoğun olarak görüldüğü biliniyor.

Belediye 28 Eylül günü Reykjavik’te görülen Kuzey Işıkları’nın net bir şekilde izlenebilmesi için tüm sokak lambalarını kapattı ve kent sakinlerine de belirlenen saat aralığında evlerinin ışıklarını söndürmeleri yönünde çağrı yaptı. Kent üzerinde izlenen görsel şölen hızlandırılmış çekimle böyle görüntülendi.

Kuzey Işıkları daha çok kutuplarda görülüyor

Bu doğa olayı çoğunlukla kutuplarda oluşuyor. Güçlü bir manyetik fırtına geçici olarak aurorasal ovali genişlettiğinde, nadiren ılıman enlemlerde de görülebiliyor.

Bu arada orijinal ismi olan Aurora Borealis’te ‘Aurora’ sözcüğü Roma Şafak Tanrıçası’nın adından geliyor. Boreas’da Yunanca’da kuzey rüzgârına Pierre Gassendi tarafından 1621’de verilen isim.

Merve Turan: