San Francisco havalimanında plastik şişede su satışı yasaklandı

ABD‘deki San Francisco Uluslararası Havalimanı’nda pet şişede su satışı yasağı başladı. Artık havalimanı içindeki dükkanlarda tek kullanımlık plastik şişede sular satılamayacak, sadece yeniden kullanılabilen alüminyum ve cam şişede sular satılacak.

Havalimanındaki tüm restoran, kafe ve otomatları kapsayan yasak, havaalanını kullanan uçaklara uygulanmayacak. Ayrıca plastik şişede satılan meyve suyu, soda ve kolalı içecekler de şimdilik yasaktan muaf. Yeni uygulama kapsamında havaalanında ziyaretçilerin kendi şişelerini ücretsiz olarak filtrelenmiş suyla doldurabildiği 100 “hidrasyon istasyonu” kuruldu.

Dün uygulanmaya başlayan yasak, çöp atığı ve net karbon emisyon oranını sıfıra indirmeyi hedefleyen ve 2016’da yürürlüğü konan beş yıllık bir planın parçası.

Dünyada hızla artan plastik ürün tüketimi şu an yılda 400 milyon tonu geçmiş durumda. Su şisesi, pipet, plastik ambalaj gibi tek kullanımlık ürünler, denizleri kirleten plastik atıkların yaklaşık yüzde 70‘ini oluşturuyor. Her yıl dünya çapında bir milyon kuş ve 100 binden fazla deniz canlısı, plastikler sebebiyle yaralanmakta veya ölmekte.

Avrupa Birliği ve Kanada 2021’den itibaren tek kullanımlık plastikleri tamamen yasaklamaya hazırlanıyor.

Yiğit Kenan Pak: