Türkiye yolu kapanan Rus turist için Mısır ve İsrail alternatifi

Rusya, beş buçuk yıllık aranın ardından Mısır‘ın Kızıldeniz kıyılarındaki iki turistik destinasyona uçuşları yeniden başlatıyor. Koronavirüs yüzünden günlük ölüm sayısının sıfırlandığı İsrail’e de Rus turist trafiği için sınırlı uçuşların başlayabileceği belirtiliyor. Moskova, gerçek koronavirüs (Covid-19) vaka ve ölüm sayılarının resmi açıklamaları üç dört kat geçtiği Türkiye’ye uçuşları 1 Haziran’a kadar askıya almıştı.

Rusya Sina Yarımadası’nda bir Rus yolcu uçağının düşürülmesi üzerine 2015 yılında Mısır‘a askıya aldığı uçuşları yeniden başlatma kararı aldı. DW’nin aktardığına göre Devlet Başkanı Vladimir Putin’nin Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah Sisi ile Cuma günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve Kızıldeniz kıyısındaki Şarm el Şeyh ve Hurgada‘ya doğrudan uçuşların yeniden başlatılmasının planlandığı bildirildi.

Kremlin ve Kahire tarafından açıklamalarda anlaşmanın memnunlukla karşılandığı ve çalışmaların başlatıldığı belirtildi ancak uçuşların ne zaman başlayacağına ilişkin bilgi verilmedi. Rus medyası salgın odaklı teknik ayrıntıların netleşmesinden sonra Mayıs ortasında başlayabileceğini yazdı.

Talep çok yoğun

Rusya, Şarm el Şeyh’ten havalanan bir Rus yolcu uçağının Ekim 2015’te Sina Yarımadasında bombalı saldırı sonucu düşmesinin ardından Mısır‘a hava trafiğini durdurmuştu. IŞİD’in Mısır kolu tarafından üstlenilen saldırıda uçakta bulunan çoğu Rus turist 224 kişi hayatını kaybetmişti. Mısır saldırının ardından havaalanlarında güvenliği artırmak ve Rus turist kafilelerini yeniden çekebilmek için milyonlarca dolarlık yatırım yaptı.

Rus medyasına konuşan havayolu şirketleri Mısır’a charter uçuşlarını hızla organize etmeye hazır olduklarını belirtirken tur operatörleri de Mısır’a seyahatlerde güçlü talep beklediklerini söyledi. Öte yandan İsrail de Mayıs veya Haziran ayından itibaren bazı ülkelerden turist kabul etmeye başlayabileceği, bunun için önceden alınmış veya varışta elde edilecek negatif koronavirüs test sonucu gibi bir takım çözümler üzerinde çalıştığı belirtildi. İsrail’in turistlere henüz kapalı olan sınırları kısmen de olsa açması elbette öncelikle Rus turistlerce değerlendirilecek.

Rusya’dan uçuşların başlamasıyla özellikle Mısır’ın turizmde Türkiye’ye karşı avantaj sağlayacağı değerlendirmeleri yapılıyor. Rusya, Türkiye ile Ukrayna konusunda gerginlik yaşanan bir dönemde koronavirüs pandemisini gerekçe göstererek Türkiye’ye uçuşları 15 Nisan’dan başlayarak 1 Haziran’a kadar askıya aldığını açıklamıştı. Bu kararın Türkiye’ye yaklaşık 500 bin Rus turiste mal olacağı hesaplanıyor.

Gezzio: