Çin’deki bir tema parkında 296 metre boyunda ‘çakma Titanic’ inşa ediliyor

Artık sadece teknolojik ürünler ve konfeksiyon değil koskoca anıtları da kopyalamaya başlayan Çinli girişimcilerin son eseri, dünya tarihindeki en büyük taşımacılık felaketlerinden birinin kahramanı olan Titanic transatlantiğinin kopyası.

İnşaatı devam eden ‘çakma’ Titanic, ya da şirketin verdiği isimle New Titanic, orijinaline benzemesine rağmen ‘batmayan’ türden; çünkü aslında Çin’in ortasında yer alan ve denize kıyısı olmayan Sichuan kentindeki bir tema parkı içinde yapılan beton bir replikadan ibaret ve haliyle yüzemiyor. Eğlence merkezi sahibi Qixing Energy Investment Group, 1912’deki ilk seferinde bir buz dağına çarpıp batarak 1514 kişiye mezar olan orijinal RMS Titanic’in hikayesinden nasıl bir eğlence çıkaracak tam bilinmiyor; ancak yapının esasen para harcamayı teşvik edecek alanların dışında bir ‘dehşet şovu’ içermesi de bekleniyor.

Projeye göre ziyaretçiler çakma Titanic içinde ve çevresinde gezebilecekler, orijinaline benzetilerek yapılan balo salonu, yüzme havuzu, açık büfe restoranlar ve diğer etkinlik alanlarını kullanabilecekler, hatta buz dağıyla çarpışma ve batma sürecini ‘hissettirecek’ bir simülasyona da katılabilecekler. Elbette tesis içinde RMS Titanic’ten kurtarılan bazı eşyalar da sergilenecdek. 143 milyon dolara mal olacak eğlence parkının, bünyesindeki 296 metrelik Titanic replikasıyla birlikte, bu yıl biteceği söyleniyor.

Kısa bir not ekleyelim; Titanic’in gerçekten yüzebilen bir replikası da yapılıyor. Avustralyalı milyarder Clive Palmer, Titanic II adını verdiği gemiyi halen inşa ettiriyor. Gerçek bir yolcu gemisi olan Titanic II, en geç önümüzdeki yıl denize indirilecek ve bir cruise gemisi olarak hizmet verecek.

RMS Titanic’in beton replikasının inşaatı geçen yıl başlamıştı



‘Çakma Titanic’ tam 296 metre boyunda
İnşaatın bu yıl içinde bitmesi bekleniyor



Orijinal RMS Titanic, 1912 yılındaki ilk seferinde batmış, 1514 kişiye mezar olmuştu
Yiğit Kenan Pak: