Dikkat, Rusya vizesi kalkmadı!

Son üç bey aydır özellikle havuz medyasında sık sık “Rusya, Türklere vizeyi kaldırıyor” haberlerini görüyoruz. Ancak hürriyet, sabah, atv, cnnturk gibi sözde “haber” medyasının son Putin kararnamesinden sonra neredeyse zafer edasıyla yayımladıkları son yalan haberi düzeltmek, Rusya vizesi konusunda geçerli son durumu not düşmek şart.

İlk soru: Vize kalktı mı? Hayır, normal (bordo) pasaport sahibi T.C. vatandaşları için Rusya vizesi kalkmadı. Peki kalkan ne? Sadece gri ve yeşil pasaport sahipleri, yani hizmet ve hususi pasaport sahibi kesim ve uluslararası taşımacılık yapan profesyonel şoförler için uygulanan vize. Peki bu kesim ne kadar büyük? Tahminen yüzde 1 civarında.

Rusya İstanbul Başkonsolosluğu’nun konuyla ilgili duyurusu şöyle: “Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın 25.07.2019 tarih ve 357 sayılı kararı uyarınca, hizmet pasaportu ve hususi pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile uluslararası taşımacılık yapan profesyonel şoförler 07.08.2019 tarihinden itibaren, giriş tarihini müteakip 30 gün süreyle vizesiz seyahat edebileceklerdir. Bununla birlikte, ikamet süresi her 180 gün içinde 90 günü aşmayacaktır”.

Algı yönetimi

Rusya ve bölgesel siyaset konusunda uzman Medya Günlüğü sitesinin haklı sorusunu yineleyelim biz de: Peki Putin’in kararnamesinin normal T.C. pasaportlulara uygulanan vizeyi kaldırmadığını havuz medyası bilmiyor mu? Elbette biliyor, ama mesele zaten doğru haber değil, bile bile yalan ve yanıltıcı haber vermek. Nedeni tabi ki siyasi; vizenin kaldırıldığı, mevcut hükümetin “ne kadar başarılı ve itibarlı” olduğu havası yaratmak.

Rusya’da uzun süredir Türkçe yayın yapan haber sitesi TürkRus.Com da başka bir açından yalan habere isyan etmiş:

“Türk basınında bu yanıltıcı başlıkları atıp unutuyorlar ama sonra elinde pasaportu ile Rusya yoluna düşmeye niyetlenenlerin, hatta arada sırada her nasılsa Türkiye’de çıkışta yapılan vize kontrollerini aşıp uçağa binen ve Rusya havaalanlarından ‘aynen iade’ edilenlerin sıkıntısında kendi paylarını hiç düşünmüyorlar…” 

Kaymak: Medya Günlüğü

Noyan Ayan: