Tokyo Haneda Havalimanı yolcularını robotlar karşılıyor

Yapay zekanın roman yazıp klip çektiği günümüzde havalimanlarında robotların hizmete başlaması sürpriz değil elbette. Geçen aylarda Cenevre Havalimanı’nda bagaj taşıyan ve biniş kartlarını tarayan Leo’dan bahsetmiştik. Japonya ise bu yarışa Haneda Havalimanı ve Hitachi robotlarla katıldı.

Tokyo’daki Haneda Havalimanı’na inenler kısa bir süre için robotların dünyayı istila ettiğini düşünebilir ancak çizgi film kahramanlarını andıran bu sevimli robot ordusunda korkmak pek mümkün değil. Mental Floss’un haberine göre, yolculara gidecekleri uçak için doğru kapıya yönlendiren metal bireyler havaalanında kalıcı.

Japon elektronik devi Hitachi’nin tasarladığı EMIEW adlı robotlar hareketli bilgi panoları olarak hizmet etmek için yaratıldılar. Terminallerde nereye gitmek istediğinizi onlara İngilizce ya da Japonca söylemeniz yeterli. Aralık ayından itibarense tüm katın içinde serbest gezmeye başlayacaklar ve insanları gümrüksüz alışveriş mağazalarına ve gidişlere yönlendirecekler.

Yolcuların bir EMIEW’den yardım almak için yanına gitmesi de şart değil, üzerlerindeki hareket sensörleri sayesinde oturan bir kişiye gidip yardım edebiliyorlar. Havaalanındaki gürültüden dolayı 14 ayrı mikrofonla sesleri ayırt etmeye çalışan robotlar devrildikleri takdirde kendi kendilerine ayağa kalkabilme özelliğine de sahipler.

Hitachi
Yiğit Kenan Pak: