ABD “acil” kodlu talimatla Boeing 737 Max 8 uçuşlarını durdurdu

Boeing 737 Max 8 yolcu uçaklarının karıştığı iki ölümcül kaza ertesinde bu modellere uçuş yasağı koyan ülkelere nihayet Boeing’in anavatanı da katıldı. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, “ivedi” kodlu bir emirle tüm Boeing 737 Max 8 ve 9 model yolcu uçaklarının iniş ve kalkış yapmasını ve ülke hava sahasında uçmasını yasakladı.

Başkan Donald Trump, ABD Federal Havacılık İdaresi’nce yürürlüğe konan uçuş yasağının “Boeing soruna bir çözüm üretinceye kadar” devam edeceğini söyledi.

Geçen Pazar günü Etiyopya Havayolları’na ait bir Boeing 737 Max 8 henüz bilinmeyen bir arıza nedeniyle Addis Ababa yakınlarında düşerek içindeki 157 kişinin ölümüne yol açmıştı. 2017 yılında da Endonezya’da düşen Lion Air’e ait bir Max 8 uçaktaki 189 kişi yaşamını yitirdi.

Son kaza ertesinde neredeyse tüm havayolu şirketleri ve ülkeler, kazalarla ilgili teknik nedenler anlaşılıncaya kadar söz konusu uçak modelinin uçuşlarını durdurdu. Son olarak dün Avrupa Birliği’nce alınan bir kararla Birlik hava sahasında bu uçakların uçuşu yasaklandı. ABD, Max 8’lere yönelik uçuş yasaklama furyasına katılan dünyadaki son ülke oldu.

Türk Hava Yolları da dün aldığı bir kararla filosunda bulunan 12 adet Boeing 737 Max 8 modelini seferden çekmişti.

Gezzio: