Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanmış aşıları olanlara ya da koronavirüs testi negatif çıkan kişilere verilmesi düşünülen “aşı pasaportu“ ya da “dijital yeşil sertifika” uygulaması üzerinde çalışmalar sürüyor. Avrupa‘ya seyahat için henüz AB’nin onaylamadığı aşıların sertifikaya dahil edilip edilmeyeceği belirsizliğini korurken, Hollanda hükümeti aşıların ülkeler arasında karşılıklı olarak kabul edilmesine yönelik küresel bir girişim için çaba gösteriyor.
Hollanda hükümeti, Avrupa’ya seyahat için aşı pasaportu resmi uygulama haline gelmeden onaylı onaysız tüm Covid-19 aşılarının etkinlikleri konusunda kesin verilerin elde edilmesi gerektiği kanısında. Bu da Avusturya, Macaristan ve Polonya gibi bazı üye ülkelerde kullanılan Rus ve Çin aşılarına karşı bir engel getirilmesinin henüz düşünülmediğinin işareti. BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın aktardığına göre Hollanda Sağlık Bakanlığı nüfusun önemli bir kısmının aşılanmış olmasının seyahat kısıtlamalarının kaldırılması ve “aşı pasaportu” konusunda en önemli koşul olması gerektiğine de inanıyor.
AB önerileri değerlendiriyor
Lahey yönetiminin Covid-19 aşılarının ülkeler arasında karşılıklı olarak kabul edilmesine yönelik bir küresel girişimine AB içindeki birçok ülke sıcak bakıyor. Avrupa Birliği organları yönetimi, şu anda üzerinde çalışılan ve seyahat kısıtlamaların yumuşatmayı amaçlayan yeni düzenlemeleri bu yeni önerilere göre şekillendirecek.
Eğer küresel anlamda böyle bir işbirliği oluşturulamazsa Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Uluslararası hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi kuruluşların güvenli seyahat konusundaki düzenleme ve çabalarına destek verilecek.
Onaylı aşıları olanlara kapılar açılacak
Avrupa Birliği üyesi 27 ülke yaz aylarından itibaren aşı yaptırmış tüm ABD vatandaşlarına seyahat kısıtlamalarını kaldıracak. Zira ABD‘de de, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanmış aşılar kullanılıyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada ABD’de Pfizer-BioNTech, Moderna ve Johnson & Johnson gibi, EMA tarafından onaylanan aşıların kullanıldığını, bunun AB içinde koşulsuz serbest dolaşım ve seyahat olanağı sağladığını vurguladı. EMA, Rusya’da üretilen Sputnik V ile Türkiye’de de uygulanan Çin aşısı Sinovac’ın da aralarında olduğu bazı aşılara henüz onay vermedi.
Ana görsel: MarcoVerch@Flickr