Çin‘e seyahat ederken artık çok daha dikkatli olmak gerekebilir. Zira Çin sınır polisinin pek çok gümrük kapısında yabancı ziyaretçilerin cep telefonlarını alarak içindeki bilgileri hızlıca kopyalayıp kontrol ettiği iddia edildi. Uygulamanın Sincan Uygur Özerk Bölgesi‘ne yönelik “radikal eğilimlerle mücadele” politikaları kapsamında yürürlüğe konulduğu öne sürülüyor.
İngiliz The Guardian, Alman Süddeutsche Zeitung ve Amerikan the New York Times gazetelerinin ortak araştırmasına göre Çin Halk Cumhuriyeti‘ne özellikle batısındaki sınır kapılarında girmek isteyen turist ve iş insanları, yoğunlaştırılmış güvenlik taramalarına tabi tutulmaya başladı. Gazetelerin görüştüğü çok sayıda yolcu, cep telefonlarının Çin gümrük polisi tarafından toplandığını ve telefonlara tüm e-posta, metin, arama geçmişi, sohbet, sosyal ağlardaki beğeniler vs. gibi verileri tarayıp kopyalayan bir uygulama yüklendiğini iddia etti.
Telefonlar uyarı yapılmadan toplanıyor
Habere göre özellikle komşu Kırgızistan’tan Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne giriş yapan yolcuların neredeyse tamamının cep telefonları gümrükte toplanıyor. iOS işletim sistemli telefonlar özel bir porta takılarak hızlıca taranıyor. Android işletim sistemli telefonlara ise bir izleme/tarama uygulaması yüklenip çalıştırılıyor. Tarama ve kopyalama yapıldıktan sonra sahibine geri verilmeden silindiği belirtilen uygulamanın bazı Android telefonlarda kaldığı belirtiliyor.
Telefonları ekran kilidi açtırılarak geçici olarak toplanan turistler, önceden kendilerine bu konuda bir uyarı ya da bildirim yapılmadığını, tarama işlemi sırasında hangi bilgilerin telefonlarından kopyalandığının da söylenmediğini anlattı.
Mahremiyet haklarını savunan küresel STK’lardan Privacy International sözcüsü Edin Omanoviç, kendilerine de ulaşan benzer şikayetlerin endişe verici olduğunu söyledi. Omanoviç, “Çin hükümetinin ‘sakıncalı’ bulduğu bir uygulama ya da gazete makalesini telefonunuzda bulunduruyorsanız pek ala kendinizi bir anda bir toplama kampında bulabilrsiniz” dedi.
Radikal İslamcı terör örgütleri hedefte
The Guardian’ın analizine göre bir Çinli şirket tarafından geliştirilen uygulama, cep telefonu içindeki içeriği, “sakıncalı” içeriklerin listelendiği bir veri tabanıyla kıyaslıyor ve eşleşme raporu çıkarıyor. Sakıncalı anahtar kelime listesinde IŞİD, El Kaide, El Nusra gibi terör örgütleriyle bağlantılı isim, kavram, web sitesi ve yayınların yanı sıra dini günlere ait takvim ve bildirimler, Dalai Lama’ya ait makaleler hatta bazı trash ve death metal gruplarının adları da bulunuyor.
Çin’in açıkladığı resmi rakamlara göre Sincan bölgesini her yıl yaklaşık 100 milyon kişi ziyaret ediyor. Siz de yakınlarda bölgeyi hatta ülkeyi her hangi bir nedenle ziyaret etmeyi planlıyorsanız, gümrüğe gelmeden telefonunuzdaki verileri bir elden geçirmenizde fayda var. Haberin daha uzun ve detaylı orijinalini de şu linkte bulabilirsiniz.