Dünyanın en zengin sanat ve müzik ortamlarının bulunduğu kentler elbette genellikle her şeyin pahalı olduğu büyük Batı metropolleri. Klasik müzik sevenler için de durum pek farklı görünmüyor ama istisnalar az değil. İyi bir zamanlamayla şehir ve kültür turizmi deneyimini görece daha düşük maliyelerle yaşayabileceğiniz, klasik müzik konserleri ve çeşitliliği açısından küresel çapta liderliğe oynayan 10 şehri beli başlı mekanlarıyla bu köşeye (önem sırası olmadan) not edelim, siz de “fav”layın, bulunsun.

New York, ABD

Berlin gibi New York da klasik müziğin keyfine en usta müzisyenlerin elinden en hesaplı şekilde varabileceğiniz kentlerden. Avery Fisher Hall, New York Philharmonic Orchestra, Bargemusic, Carnegie Hall, Lincoln Center, the Metropolitan Opera, Park Avenue Armory vs. saymakla bitmez.

Paris, Fransa

İtalya ve Fransa’daki klasik müzik etkinlikleri nedense diğer ülkelere kıyasla biraz pahalı tarafta yer alsa da elbette mutlaka deneyimlenmeli. Paris‘teki belli başlı mekanlar: Palais Garnier, Sainte Chapelle, Opera Bastille, Paris Philharmonic, Chopin Museum. Ünlü pek çok bestecinin kabrinin bulunduğu Père Lachaise Mezarlığı’na da uğranabilir.



Berlin, Almanya

Son yılların en faal klasik müzik kenti Berlin (aslında bunu neredeyse bütün müzik türleri için söyleyebiliriz). Kurum ve mekanlar arasında nereleri yok ki: Berliner Philharmoniker, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Haus des Rundfunks, Nikolaisaal Potsdam, Philharmonie Berlin, Radialsystem V, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Staatskapelle Berlin, Berlin – Rundfunk Orchester und Chöre Berlin, Deutsche Oper Berlin, Deutsche Staatsoper, Komische Oper.

Bologna, İtalya

UNESCO’nun “Creative City of Music” yani “Müzikte Yaratıcı Şehir” ünvanına sahip Bologna‘da Teatro Communale, International Museum and Library of Music, the Philharmonic Academy, Bologna University Music and Show Department belli başlı uğrak noktaları.



Londra, Birleşik Krallık

Konserlerin en pahalı ve fiyakalı olduğu şehirlerin başında geliyor Londra. BBC Proms konserleri dünyaca ünlü. Mekanlar: Barbican, Cadogan Hall, Royal Festival Hall (London Philharmonic Orchestra), Royal Opera House, Wigmore Hall.

Leipzig, Almanya

Ülkenin en büyük şehirlerinden olmasa da tam bir klasik müzik merkezi denebilir Leipzig‘e. Johann Sebastian Bach gibi efsane bestecilerin memleketinde International Bach Competition Festival (yarışma ve festivali) ziyaret için iyi bir bahane olabilir. Bach Müzesi, Grassi Museum of Musical Instruments, Leipzig Gewandhaus Orchestra, Mendelssohn House, Schumann House, St. Thomas Boys Choir ve Thomaskirche (St. Thomas Church) uğranacak yerler.



Milano, İtalya

La Scala’yı duymayan kalmamıştır sanırız. Opera severlerin Kabesi sayılan mekan, Milano‘nun en bilinen kültür turizmi noktası. Milan Auditorium, Bagatti Valsecchi Museum, the Museo Teatrale alla Scale, Museum of Musical Instruments ve Verdi Symphony Orchestra and Choir uğranılası orkestra ve mekanlar.

Prag, Çekya

Wolfgang Amadeus Mozart’ın da bir süre yaşadığı şehir Moskova’yla birlikte Doğu Avrupa’nın klasik müzik başkenti sayılabilir. Česká komorní filharmonie (Çek Oda Filarmoni Orkestrası), Divadlo Kolowrat (Kolowrat Tiyatrosu), Filharmonici města Prahy (Prag Şehir Filarmoni Orkestrası), Hudební divadlo Karlín (Karlín Müzik Tiyatrosu), Národní divadlo (Ulusal Tiyatro), Pražský filharmonický orchestr (Prag Filarmoni Orkestrası), Státní opera (Devlet Operası), Stavovské divadlo (Estates Tiyatrosu)… Prag‘da seçenek çok.



Sidney, Avustralya

Hani belki Milano kadar opera binasıyla özdeşleşen bir şehir Sidney. Hatta bu listeye ağırlıla o yüzden aldığımızı da itiraf edelim. Sydney Symphony Orchestra’ya ev sahipliği yapan Sydney Opera House’un yanı sıra irili ufaklı pek çok orkestrayı şehirdeki onlarca tiyatro ve konser salonunda dinleme şansı bulabilirsiniz.

Viyana, Avusturya

En “klasik” şehri sizi heyecanlandırmak için sona koyduk 🙂 Mozart, Beethoven, Bhrams, Haydn, Schubert gibi efsanevi bestecilerin yaşayıp eserlerini icra ettikleri, klasik müziğin sokak taşlarına kadar işlediği şehir Viyana‘nın yıllık klasik müzik takvimini misal Hürriyet’in internet sitesi haber yapmaya kalksa 1-2 bin fotoğraflık sinir bozan bir galeriyle karşılaşırdınız muhtemelen! House of Music, RSO ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, Staatsoper, Theater an der Wien, Vienna Philharmonic, Wiener Konzerthaus, Wiener Musikverein, Wiener Symphoniker ilk akla gelen uğrak noktaları.

Kısmi kaynaklar: NYPO, CultureTrip

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz