Kimileri için sevmediği birinin uzaya gitmesi sadece bir beddua olabilir. Oysa uzaya gitmenin hayalini kuran ve bu hayalini gerçekleştirmek için milyonlarca dolar harcayanlar var. Dünyanın ilk uzay turisti Dennis Tito’ydu. Ondan 5 yıl sonra ise yerçekimsiz ortamda süzülmenin hayalini kuranlardan Anousheh Ansari ilk kadın uzay turisti oldu. Her ikisi de milyonlarca dolar harcayarak Dünya’nın yörüngesinden hızla uzaklaştı. Ama karamsar olmayın günümüzde bu hayali daha uygun fiyatlara gerçekleştirme imkanı da var.

Uzay turizmi ile bir rüyayı gerçekleştirmek kaça mal oluyor? Sorunun cevabını Deutsche Welle aradı. Uzaya adım atan ilk turist Dennis Tito, 8 günlük uzay tatilinin karşılığında 16 milyon euro ödedi. Kendisinden sonraki iki erkek uzay turisti de Rusya Uzay Ajansı’na yolculuk için benzer miktarlar ödemişti.

2006’da Prodea Systems adlı internet şirketinin kurucusu İran kökenli Amerikalı milyarder Anousheh Ansari Uluslararası Uzay İstasyonu’nda iki hafta geçirdi. “Space Tourists” adlı belgeselde yer alan Ansari, “Bu hayal kaç paraya mal olacak?” diye soruyordu. Ödediği tutarı açıklamadı ancak bu yolculuğun masrafının 20 ila 25 milyon dolar arasında olduğu biliniyor.

1163px-dennis_tito
Dennis Tito, NASA

Charles Simonyi, Gregory Olsen, Richard Garriott, Guy Laliberte ve Mark Shuttleworth 2001’den bu yana milyonlarca dolar ödeyerek Uluslararası Uzay İstasyonu‘na (UUİ) konuk olan diğer isimler.




178 milyon euroluk Spaceport şirketi ise dünyanın ilk özel kesimce finanse edilmiş uzay limanı. New Mexico‘daki Jornada del Muerto Vadisi‘nde inşa edilen tesiste uçuşların 2013 sonunda başlaması planlanmıştı ancak halen faaliyete geçemedi. Sadece film ve fotoğraf çekimleri için kullanılıyor.

Milyoner olmayanlar için uzay turizmi

Virgin Galactic‘in kurucusu Richard Branson‘un planı uçuşların yakında başlaması. 2016 şubat ayında yeni SpaceShipTwo’yu tanıtan Branson’ın 250 bin dolar bedelli uçuşlarına Harrison Ford ve Justin Bieber gibi yıldızlar Spaceport’tan Dünya’nın yörüngesine ilk ticari seferlere katılmak için şimdiden isimlerini yazdırdılar.

İsviçreli Swiss Space Systems (S3) firması daha da uygun fiyatlı uçuşlar planlıyor. Amaç uzay uçağı SOAR’ın özel bir Airbus A300’ün sırtından kalkış yapması. Daha sonra bu uçağın sesten hızlı bir uçak olarak uzun uçuşlar için de kullanılabileceği kaydediliyor.

ABD’li World View Enterprises da ilk deneme uçuşunu yaptı. Uzay turizmine kredi olarak da girmek isteyenlerin tek çaresi de onlar anlaşılan. Firma erken rezervasyonla 67 bin euroya bilet satıyor.

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz