Bir toplantı sırasında “çöp” olarak nitelendirdiği Amerikalı havayolu şirketlerinin uçaklarında çalışan hosteslere de “büyük anne” diyen Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker özür diledi. Al Baker, ayrımcı ve cinsiyetçi olmakla eleştirilen konuşmasında “Amerikalı şirketlerde servisi büyük anneler yapıyor. Benim kabin görevlilerimin yaş ortalamasıysa sadece 26” demişti.
BBC’nin haberine göre, gelen tepkiler üzerine bir “özür” mektubu yayınlayan Akbar Al Baker, “Dikkatsizce sarfettiğim o ifadeler kabin görevlileri hakkındaki samimi görüşlerimi yansıtmaktan uzaktı” ifadelerini kullandı. Amerika Birleşik Devletleri’nde 20 havayolu firmasından 50 bin kabin görevlisinin üye olduğu The Association of Flight Attendants’a (Kabin Görevlileri Derneği) gönderilen özür mektubunda, “Havayolu şirketleri arasında rekabet sağlıklıdır, ancak bu rekabetin saygı içinde yapılması gerekir. Tüm havayolu şirketlerinde çalışan kabin görevlileri için aranan temel nitelikler profesyonellik, yetenek ve adanmışlıktır. Yaş gibi diğer faktörlerin de önemli olduğunu ima etmem yanlıştı” dedi.
Qatar, Emirates ve Etihad’e yoğun eleştiri
Al Baker’ın konuşmasının videosu internette dolaşmaya başladıktan sonra “Qatar Airways hakkında bugüne kadar yapılan ‘kadın düşmanlığı’ ve ‘ayrımcılık’ eleştirileri doğrulanmış oldu” diye konuşan AFA Başkanı Sara Nelson, özür mektubunu kabul ettiğini açıkladı. Ancak Nelson bu kez de Qatar Airways’in “adil rekabet” etmediği eleştirisi yaptı.
Qatar Airways, American Airlines şirketinin yüzde 10’luk hissesini almak üzere uzun süredir görüşmeler yürütüyor. Ancak şirket ABD’de Katar hükümeti tarafından yoğun şekilde sübvanse edildiği ve bu yüzden haksız avantaj elde ederek Amerikalı havacılık sanayiinde istihdamı tehlikeye attığı eleştirilerine maruz kalıyor. Aynı eleştiriler Dubai ve Abu Dabi emirliklerinin yoğun şekilde desteklediği Emirates ve Etihad şirketleri için de yapılıyor. American Airlines geçen hafta “yasadışı sübvansiyonlar nedeniyle” Qatar Airways ve Etihad Airways ile arasındaki kod paylaşım anlaşmalarını iptal ettiğini açıklamıştı.
Qatar Airways, halen British Airways’in sahibi olan International Airlines Group’ta yüzde 20, Güney Amerikalı LATAM Airlines’ta da yüzde 10 hisseye sahip.
İlginizi çekebilir:
Türk Hava Yolları, “Avrupa’nın en iyi havayolu şirketi” ünvanını Lufthansa’ya kaptırdı
Dünyanın en uzun süren tarifeli uçuşu kazasız belasız gerçekleştirildi