Küresel seyahat harcamaları, daha düşük oranlarda da olsa, artmaya devam ediyor; hem de birçok ülkenin kırılgan ekonomik tablosuna ve terör korkusuna rağmen. Ancak Türkiye ve Fransa gibi terör kurbanı ülkelerin eski güzel günlere dönebilmesi için bir süre daha sabretmesi gerekiyor.
Seyahat sektörünün küresel temsilcisi konumundaki Dünya Seyahat ve Turizm Birliği (The World Travel and Tourism Council/WTTC) 2016 için dünyanın ortalama seyahat harcamasının yüzde 3.1 artacağını öngören bir rapor yayımladı. Skift’in yer verdiği rapora göre, bu beklenti martta öngörülen yüzde 3.3’lük büyüme tahminin altında ancak grubun yüzde 2.3’lük tahminin de oldukça üstünde.
Dünya Seyahat ve Turizm Birliği Başkanı David Scowsill’e göre makroekonomik sorunların seyahat sektörüne etkisi terörün negatif etkisinden çok daha büyük. Scowsill, seyahat edeceklerin terörden dolayı kararlarından vazgeçmeyeceğini, sadece gidecekleri yerleri değiştireceklerini, mesela, Fransa yerine İspanya ya da İtalya’ya yöneleceklerini söylüyor. Terör saldırısına maruz kalan Türkiye ve Fransa gibi ülkeler içinse turizmin eski talebe dönmesinin, bundan sonra her şeyin yolunda gitmesi koşuluyla, en az iki yıl alacağının altını çiziyor.
Hindistan ve Çin dikkat çekiyor
Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (The International Air Transport Association) de WTTC ile benzer görüşte. Grubun başkanı Tony Tyler, seyahat sektöründeki harcama artışının yavaşladığını belirtiyor. Küresel Ticari Seyahat Birliği (Global Business Travel Association) ise ABD’yi bu yavaşlamaya karşı nisan ayından uyarmıştı.
Global olarak trend yavaşlasa da bölgesel olarak seyahatte büyüyen ülkeler de var. Yüzde 5.9 ile Güney Asya özellikle Hindistan’ın etkisiyle sektörde öne çıkıyor. Güneydoğu Asya ve Kuzeydoğu Asya ise yüzde 4.7 ve yüzde 4’lük büyüme ile dikkat çekiyor. Tabii bu bölgede yüzde 6.3 ile büyüyen Çin’in bu oranlara etkisi büyük. Avrupa’da ise bu büyüme oranı sadece yüzde 2.2.