Aşırı turizmin yıkıcı etkilerini en ağır şekilde hisseden Avrupa şehirlerinden Amsterdam, kent dokusunu korumaya ve turist hareketlerini düzenlemeye yönelik önlemleri tartışmaya devam ediyor. Yakın geçmişte kent merkezinde turistlere satış odaklı büfelerin açılmasını yasaklayan belediye şimdi de ünlü Red Light District (Kırmızı Fener Sokağı) üzerindeki genelevler ve orada çalışan seks işçilerini “turistik” meta olmaktan çıkarmak istiyor.

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, hem kent turizmini geliştirme ve düzenleme hem de insan kaçakçılığı ve yasadışı seks işçiliğinin önlenmesi amacıyla hazırladığı bir dizi öneriyi belediye meclisine sundu. Öneriler arasında, seks işçilerinin “turistik” tacizden korunması için Kırmızı Fener Sokağı’ndaki genelevlerin kapatılarak başka yerlere taşınması da var.




BBC’nin aktardığına göre kentin ilk kadın belediye başkanı olan Halsema’nın sunduğu öneriler şöyle:

  • Sokakta seks işçilerinin bulunduğu vitrinlerin perdelerinin tamamen kapatılması ve seks işçilerinin sokaktan görülmemesi. Böylelikle bu bölgenin turistler için daha az ilgi çekici hale getirilerek seks işçilerinin rahatsız olması önlenebilir.
  • Şehrin en işlek yerlerindeki 330 genelev vitrininin büyük bölümünün kapatılması.
  • Şehrin başka bir bölgesinde, seks işçilerinin oda kiralayabileceği ya da internet üzerinden tanıştıkları kişilerle buluşabilecekleri bir “seks oteli” açılması.
  • Red Light District’teki tüm genelevlerin tamamen kapatılması.
  • Kent merkezinde farklı mahallelerde vitrinsiz daha fazla genelev açılıp, Kırmızı Fener Sokağı’ndakiler ve izinsiz çalışan seks işçilerinin daha güvenli ortamlara kavuşturulması.




Turist ilgisi “taciz” düzeyinde

Belediyeye göre turizm kent merkezine her geçen gün daha fazla hâkim oluyor. Pek çok turist de sadece “seks işçisi izlemek” için genelevler bölgesine geliyor. Bu da zaman zaman seks işçilerine yönelik sıkıntılara ve tacize varan rahatsız edici davranışa dönüşüyor. Bu nedenle, seks işçiliğiyle ilgili yeni politikalar geliştiriliyor.

Femke Halsema, seks işçiliğini tamamen yasaklamak gibi bir düşüncesi bulunmadığını, ancak başta insan kaçakçılığı ve kadınların zorla çalıştırılması olmak üzere, bu sektöre ilişkin suçlarla keskin bir mücadele gerektiğinin altını çizdi. Hollanda Televizyonu’na (NOS) konuşan Halsema, seks işçilerinin daha iyi insan haklarına sahip olması ve maruz kaldıkları suçların azaltılmasını hedeflediğini söyledi. Halsema’ya göre, Red Light District’teki kadınların büyük bölümü yabancı ve bu yüzden sesleri duyulmuyor.

1 yorum

Yorum yaz

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi giriniz