Gastronomi turistleri, yani yurt dışı gezilerini yeme-içme odaklı olarak planlayan veya yerel mutfakları deneyimlemeye özel önem veren turistler, normal turistlerden daha fazla para harcıyor. Gastronomi turizmi yapanların kişi başına harcadığı 945 doların 259 doları yeme içmeye giderken, normal turistlerse 837 doların 171 dolarını damak zevki için harcıyor.
Gastronomi Turizmi Derneği ve Xsights Araştırma‘nın 6 aylık çalışmasıyla ortaya çıkarılan “Gastronomi Turistlerine Yönelik Araştırma Sonuçları” açıklandı. Gastronomi turistleri, normal turistlere göre yüzde 50 daha fazla para harcarken, Türkiye’de ortalama 7 gün kalıyor. Normal turistlerdeyse kalma süresi 9 gün.
Gastronomi turizminde lider ABD
Turist başına harcanan paranın artırılması için gastronomi turizminin iyi bir alternatif olduğunu belirten Xsights Araştırma Kurucusu Çiğdem Penn, “Turistlerin en fazla harcama yaptığı ilk 5 ülke Amerika Birleşik Devletleri, Çin, İspanya, Fransa ve Birleşik Krallık. ABD, gastronomi turizmi istihdamında toplamda 77 milyon 510 bin 292 ile öne çıkıyor. Türkiye’de ise geçen yıla göre yüzde 14 artış var” dedi.
Türkiye’nin turizm konusunda gastronomi kültürü ile farklılaşabileceğinin altını çizen Penn, “Dünya Ekonomik Formunun Seyahat ve Turizm Endeksi araştırmasında dünya sıralamasında 44’üncü sırada yer alıyoruz. Puanlarımızın çoğunu çevre, emniyet, güvenlik gibi konulardan kaybettik. Rekabet endeksinde bizim önümüzde ilk beşte İspanya, Fransa, Almanya, Japonya ve İngiltere yer alırken bizden sonra Bulgaristan, Polonya, Katar, Şili, Macaristan geliyor. Burada bir şekilde farklılaşmak gerekiyor. Bu nedenle gastronominin önemli olduğunu düşünüyoruz. Pek çok ülkeden Türk mutfağımız zengin. Bunu kullanabilmek çok önemli” diye konuştu.